All Categories
Featured
Table of Contents
Ze zijn vertaald in inkoopcriteria die in toenemende mate door zorgverzekeraars worden gebruikt bij de in koop van eerstelijnszorg. De NPCF werkt overigens aan een vernieuwde visie op de eerstelijnszorg met als werktitel ‘Integrale eerstelijnszorg’. Volgens planning zal deze visie in de loop van 2010 verschijnen. Palliatieve zorg Sint-Niklaas. Zorgverlening in de thuiszorg. 1. 3 Wat betekenen verwachtingen van patiënten voor samenwerkingsverbanden? 1.
Met aandacht voor onder meer: het belang van een visie, de inhoud van een visie, visieontwikkeling, de begeleiding van een visietraject en de visie in de praktijk brengen en ook vasthouden. Het boekje bevat veel voorbeelden. Zie ook hoofdstuk 4. 2. Ze zijn op maat van het samenwerkingsverband te maken met behulp van een patiëntenonderzoek Eerstelijnszorgcentra door Cliënten bekeken De NPCF heeft met anderen het kwaliteitstraject Eerstelijnszorgcentra door Cliënten Bekeken (ECB) ontwikkeld.
De kern bestaat uit het formuleren van een programma van eisen vanuit patiëntenperspectief voor zowel de realisatie van een gezondheidscentrum als het aanjagen van het proces daarnaar toe - Zorgverlening Branst. 4. Gegevens over de zorgvraag zijn van belang voor de inrichting van de eerstelijnszorg in een wijk of regio Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM) Op initiatief van de NPCF heeft het NIVEL de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM) ontwikkeld.
ROS’en ondersteunen samenwerkingsverbanden bij het gebruik en toepassen van VAAM. Verschillende ROS’en hebben inmiddels een regionale versie van de wijkscan, gebaseerd op eigen gegevens, van de VAAM, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) (Zorgverlening Buitenland). 1. 4 Motieven van zorgverleners om samen te werken De (veranderende) verwachtingen van patiënten, de toenemende zorgvragen, de complexer wordende vragen en maatschappelijke ontwikkelingen veranderen het werk in de spreekkamer.
Samenwerking is een belangrijke strategie, maar niet ie dere zorgverlener zal daaraan (nu al) consequenties verbinden. Anderen hebben daarentegen al stappen op het samen werkingspad gezet. Ze hebben daar verschillende motieven voor. We zetten er een aantal op een rij - Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood -. (A.s.) samenwerkende zorgverleners kunnen deze gebruiken als inspiratiebron of als toets.
------- Strategische motieven: aangaan van coalities in het kader van vraaggestuurde zorg en functiegerichte aanspraken concurrentiepositie versterken ‘countervailing power’ vormen ten opzichte van de tweede lijn aanspreekpunt zijn voor zorgverzekeraars, gemeenten en andere lokale stakeholders participatie aan landelijke of regionale programma’s continuïteit van zorg; toekomstbestendigheid d - Wat is zorgverlening?. ------- Bedrijfsmatige en economische motieven: schaalvergroting met schaalvoordeel, meer ‘markt’ taakdelegatie, -herschikking of –specialisatie financieel voordeel grotere efficiency, bijvoorbeeld door management, gezamenlijk personeel of facilitaire diensten ruimtegebrek, noodgedwongen verhuizing, betere ruimtebenutting herkenbaarheid en toegankelijkheid e.
Gezien de veranderende omgeving (toenemende zorgvraag, maatschappij, wetgeving) b. Om de inhoudelijke kwaliteit te verbeteren (gebruik maken van elkaars professionele kwaliteiten) c. Om positie in het veld of de markt te versterken d - Palliatieve zorg Bornem. Om de doelmatigheid te vergroten e. Voor persoonlijk welbevinden (ondersteuning en betrokkenheid op elkaar) Verder lezen: Zorg, Basics Samenwerken, 2008.
15 1. Zorgverlening Lokeren. 5 Relevante trends Samenwerkende zorgverleners zien zich geconfronteerd met een aantal trends, waar ze op zullen kunnen – of moe ten - inspelen. We noemen er enkele: a. Vergrijzing Nederland krijgt de komende dertig jaar te maken met een snelle vergrijzing en een omslag van bevolkingsgroei naar krimp.
In 2009 is dat 15% en dat groeit naar 26% in 2040. In sommige delen van het land is het aandeel 65-plussers zelfs meer dan 30% in 2040 - Zorgverlening Lokeren. ‘Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen’ is niet alleen een wens van velen, maar ook een overheidsdoel stelling om de kosten van de intramurale zorg hanteerbaar te houden.
Speciale aandacht moet daarbij uit gaan naar de groei van het aantal mensen met dementie (al dan niet in combinatie met andere zorgbehoeften). In 2010 lijden ongeveer 250. Zorgverlening Sint-Niklaas (Thuisverpleging Oudenaarde). 000 mensen aan dementie. Naar verwachting zal dat aantal verdubbelen tot een half miljoen men sen na 2040. b. Zorg voor chronisch zieken De zorg voor chronisch zieken wordt een steeds belangrijker onderdeel van de eerste lijn.
In het Handboek van Zorggroep naar ketenzorg en de artikelenbundel ‘Ketenzorg – Praktijk in perspectief’ noemen de auteurs verschillende verwachtingen voor de komende jaren: -- De complexiteit van zorg zal verder toenemen -- Chronische zorg zal meer door geïntegreerde eerstelijnssamenwerkingsverbanden worden gecoördineerd en/of geleverd -- Er zullen meerdere zorgprogramma’s worden aangeboden vanuit een geïntegreerd eerstelijnssamenwerkingsverband -- Zelfmanagement en preventie maken deel uit van de programmatische aanpak -- Farmaceutische zorg en hulpmiddelen worden wellicht in de zorgprogramma’s geïntegreerd Parallel hieraan zal de financiering ervan veranderen.
Preventie Preventie is een onlosmakelijk onderdeel van zorg in de eerste lijn. Overheid, zorgverzekeraars en patiënten benadruk ken dat steeds meer. Ook zorgverleners hebben meer oog voor het belang van preventie. Zorgverlening Weert. Dat komt onder andere tot uiting in verschillende leefstijlprogramma’s, zoals voor chronisch zieken of preconceptiezorg bij a - Palliatieve zorg Bornem. s. zwangere vrouwen.
Preventie van overgewicht ge richt op kinderen en hun ouders is een voorbeeld van universele/selectieve preventie. 16 Preventietypologie Universele preventie Richt zich op de algemene bevolking. Doel: kans op het ontstaan van ziekte of risicofactoren verminderen Selectieve preventie Richt zich (ongevraagd) op (hoog)risicogroepen. Doel: gezondheid van die groepen bevorderen door specifieke preventieprogramma’s.
Doel: ontstaan van ziekte of verdere gezondheidsschade voorkomen door interventie/behandeling Zorggerelateerde preventie Richt zich op individuen met een ziekte of meerdere gezondheidsproblemen (Thuisverpleging Mariakerke). Doel: individu ondersteunen bij zelfredzaamheid, reductie ziektelast en ‘erger’ voorkomen De klassieke indeling in primaire, secundaire en tertiaire preventie geeft problemen bij de afgrenzing van de verzekerde preventie binnen de Zvw.
Ook de overheid zet zwaar in op preventie, mede om de zorg van de toekomst betaalbaar te houden. In 2006 bracht het kabinet de nota ‘Kiezen voor gezond leven’ uit, als onderdeel van de wettelijke preventiecyclus. Daarin stond gezondheidsbevordering centraal, gericht op vijf speerpunten: roken, problematisch al coholgebruik, overgewicht, diabetes en depressie.
Recent zijn de effecten van preventie onderzocht in het kader van de Volksgezondheid Toekomstverkenning 2010. Effecten van preventie in een aantal kernboodschappen --------- Er is steeds meer bekend over de effectiviteit van preventie Prijsmaatregelen en wetgeving zijn effectief in het beïnvloeden van gedrag Geïndiceerde preventie kan veel gezondheidswinst opleveren Kortdurende leefstijlinterventies hebben vaak geen blijvende effecten De fysieke omgeving is een belangrijk aangrijpingspunt voor preventie Ook de sociale omgeving is een belangrijk aangrijpingspunt voor preventie Doelmatig beleid vraagt om doelgroepgerichte benadering De levensloop biedt aanknopingen voor preventie d.
Kies voor zorgverlening van Thuisverpleging Bornem (Klein Brabant)Latest Posts
Thuisverpleging
Werken Als Thuishulp
Telefoonnummer Axxicom Thuishulp